Hoe veilig is uw smart home?

De ene na de andere grote cyberaanval haalt het nieuws. Eind juni gijzelden hackers wereldwijd honderden bedrijven en daarvoor moesten vooral Russische banken en Britse ziekenhuizen het ontgelden.

In 2021 is de helft van alle misdaden een cybercrime, zo voorspelt het Openbaar Ministerie. Waren eerder voornamelijk overheden en bedrijven het doelwit van internetcriminelen, door de toenemende populariteit van slimme apparaten lopen particulieren steeds meer gevaar.

Handig, maar niet zonder risico

We brengen een groot deel van de dag door op het internet en dat wordt in de toekomst alleen maar meer. Geen tiener die niet in het bezit is van een smartphone. Anno 2017 kunt u uw hele huis besturen met uw smartphone of tablet. Hartstikke handig natuurlijk, maar niet zonder risico. Als uw slimme apparaten slecht of helemaal niet beveiligd zijn, is het voor een beetje hacker een fluitje van een cent om in te breken op uw systemen, toegang te krijgen tot uw privégegevens en zelfs uw apparaten in te zetten bij cyberaanvallen.

Hoe voorkomt u dat hackers uw thermostaat omhoog schroeven, uw babyfoon gebruiken voor een hack, u bespioneren via uw eigen beveiligingscamera of zelfs van een afstand uw voordeur openen? Tijd om de veiligheid van uw slimme apparaten eens goed onder de loep te nemen.

Help, mijn thermostaat heeft het Witte Huis gehackt!

Vorig jaar was het Amerikaanse Dyn, een bedrijf dat voor veel grote organisaties het verkeer naar de websites regelt, het slachtoffer van een grootschalige cyberaanval. Een belangrijk deel van het internetverkeer in de VS werd stilgelegd. Het bijzondere aan deze aanval was dat niet de computers werden gehackt, maar slecht beveiligde particuliere apparaten als webcams, digitale videorecorders en zelfs babyfoons. Hét bewijs dat op het eerste gezicht veilige apparaten kunnen worden ingezet als krachtige cyberwapens.

Hoewel de Nederlandse overheid steeds meer middelen inzet om deze ‘cyberboeven’ te vangen, blijft voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Vertrouw niet blindelings op de blauwe ogen van de verkoper van een slim apparaat, maar zorg ook zelf voor een goede beveiliging van uw smart home.

De meeste internetgebruikers snappen wel dat er risico’s kleven aan het gebruik van een computer, smartphone of tablet. Over de veiligheid van slimme apparaten voor in huis zijn we echter nog vrij onwetend. Juist dát maakt dat ze een groot risico vormen. Zeg eens eerlijk: heeft u het standaard gegenereerde wachtwoord van uw smart tv, thermostaat of beveiligingscamera wel aangepast?

In vijf stappen naar een veilig en slim huis

  1. Verander standaard wachtwoorden en pincodes ALTIJD. Dat we sterke wachtwoorden moeten gebruiken voor uw e-mailaccount, snapt u ongetwijfeld. Dit geldt ook voor uw slimme apparaten. Gadgets worden vrijwel altijd voorzien van standaard wachtwoorden of zelfs uitgeschakelde wachtwoorden. Onwetende gebruikers denken er vaak niet aan om deze aan te passen, wat hen tot een makkelijke prooi maakt voor hackers. Pas makkelijk te raden inloggegevens altijd aan. Geen 0000 en 1234 dus! Uw geboortedatum of de naam van uw huisdier? Ook geen goed idee.
  2. Zorg voor een goede beveiliging van uw router. Deze bepaalt namelijk wie er wel of niet toegang krijgen tot uw slimme apparaten.
  3. Ga op onderzoek uit voordat u een slim apparaat koopt. Check bijvoorbeeld of de producent recentelijk te maken heeft gehad met beveiligingsproblemen. Het is heel belangrijk dat het bedrijf veiligheid serieus neemt.
  4. Stel alles zo veilig mogelijk in en weet hoe het werkt. Schakel desnoods een expert in die niet alleen de apparaten voor u installeert, maar u ook in ‘lekentaal’ kan uitleggen hoe alles werkt en hoe u op een zo veilige manier dient om te gaan met het apparaat.
  5. Zorg dat uw slimme apparaten altijd up-to-date zijn door de laatste software te installeren.

Verzekerd tegen cybercrime

Voor ondernemers bestaan er al enige tijd verzekeringen tegen internetcriminaliteit. Inmiddels zijn er ook een aantal cybercrime-verzekeringen voor particulieren. Als het aan het Verbond van Verzekeraars ligt, worden dit er in de toekomst alleen maar meer. De brancheorganisatie zet zich in om het aanbod van cyberverzekeringen te stimuleren, om zo nog beter in te kunnen spelen op de eigenaar van een smart home. In de Verenigde Staten zijn ze al iets verder op dit vlak. Daar zijn al combinatiepakketten verkrijgbaar waarbij particulieren bijvoorbeeld een voordeligere verzekering tegen brandschade kunnen afsluiten bij de aankoop van een Nest rookmelder. Of denk aan een flinke korting op de premie bij de aanschaf van een slim beveiligingssysteem.

Benieuwd wat er voor u op dit moment mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact op.